Info voor boeren

Op deze pagina vind je informatie over voordelen en beheer van groenbemesters, teelthandleidingen van de leveranciers, instructievideo’s en de agenda met informatiedagen en veldbezoeken.

Algemeen

Groenbemesters hebben voordelen voor zowel de natuur als de productiviteit van het akkergewas. Ze spelen een essentiële rol in het behouden van de boven- én ondergrondse biodiversiteit. Groenbemestermengsels zorgen ervoor dat de nutriënten in de bodem worden vasthouden tussen hoofdteelten in. Met als gevolg: meer nutriënten beschikbaar voor het vervolggewas, én een actiever bodemleven. Ook de bodemstructuur verbetert dankzij de diverse beworteling van het groenbemestermengsel.  Zo krijg je een luchtige bodem, die weerbaarder is tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte of juist hevige regenval en die water beter vasthoudt.

Groenbemestermengsels bevorderen bovendien de beheersing van ziekten, plagen en onkruiden. Ook wordt door de vlinderbloemigen in het mengsel stikstof uit de lucht gehaald, die weer als voeding beschikbaar wordt gesteld aan het gewas. Hierdoor kan je perceel met minder bemesting toe. 

Verderop deze pagina vind je alle informatie over groenbemestermengsels voor boeren, en kun je doorlinken naar teelthandleidingen voor de verschillende mengsels. Een aantal belangrijke punten om uit te lichten:

  • Hoe eerder je zaait, hoe beter om zoveel mogelijk gebruik te maken van het groeiseizoen. 
  • Na de meeste voorvruchten (bijv. erwt, ui, aardappel, kool, boon) is bemesting voor het inzaaien van de groenbemestermengsels niet nodig;
  • Na armere voorvruchten (bijv. graan en vlas) raden we aan alleen met dierlijke mest of compost te bemesten en niet te veel: er is niet veel nodig dankzij de vlinderbloemigen;
  • Gebruik geen herbiciden voor de inzaai of om de groenbemester weg te werken;
  • Grijp de gelegenheid aan om eens te experimenteren met NKG als dat bij je bodem past.
  • Laat het mengsels tot maart staan. 

Hulp nodig bij het kiezen van een mengsel? Raadpleeg de keuzehulp of bel met de leveranciers. 

Begeleiding & teelthandleidingen leveranciers

De leveranciers leveren goede begeleiding. Bij de ene is dat persoonlijk en bij de ander in de vorm van webinars en veldbezoeken. Ook leveren ze een gratis teelthandleiding. Lees hier meer over de aanbieders en de begeleiding die zij bieden: 

Publicaties & artikelen

Lees voor meer informatie ook de volgende publicaties en artikelen over groenbemestermengsels:

Agenda

DatumTijdEvenementOrganisatorAanmelden
28 juni 202412:30 - 18:00Groenbemesterdag in VredepeelWUR/Agrio/AkkerwijzerVia deze link
11 juli 202410:00 - 16:30Akkerbouwdag in NijkerkBoerderijVia deze link
8 oktober 2024Nadere informatie volgtExpertdag Bodem Ven-Zelderheide/DSVDSVVia deze link (aanmeldlink volgt)

Video's