Laat je (biodiverse) groenbemester overwinteren

Wico Dieleman, projectleider biodiversiteit bij ZLTO en kenner van biodiverse groenbemestermengsels, legt uit waarom je je groenbemesters over de winter zou laten staan.

Wico Dieleman: “Vanuit ZLTO zien we duidelijk meerwaarde in de inzet van de ‘biodiverse groenbemesters’. Die voordelen zijn nog groter als het mengsel tot het voorjaar blijft staan: ‘jaarrond groen’ blijkt veel beter te zijn voor het bodemleven en de bodemkwaliteit”. Andere redenen voor het laten overwinteren van je groenbemesters zijn volgens Dieleman:

  • Langere periode van stikstofopname en -overdracht;
  • Minder uitspoeling bij snel verterende groenbemesters;
  • Langere bescherming van bodem tegen erosie (wind en water);
  • Hogere organische stofproductie;
  • Langer vasthouden bodemvocht;
  • Biodiversiteit: jaarrond voedsel en schuilplaats voor insecten, vogels en andere dieren.

Bij de meeste volggewassen is onderwerken in het voorjaar heel goed mogelijk. ”We merken in de praktijk dat een groeiend aantal ondernemers goede ervaringen heeft met overwinterende biodiverse groenbemesters. We merken ook dat een aantal akkerbouwers afscheid neemt van de ploeg en andere mechanisatie aanschaft voor de bewerken van de bovengrondse massa van de winter-over groenbemesters en het maken van een zaai- of pootbed. Dit is een strategische afweging, want het gaat om meerjarige investeringen.”

Ervaring leert wel dat bij ‘zwaardere kleigrond’ het een uitdaging kan zijn om een zaaibed te maken in het voorjaar, zeker bij fijnzadige gewassen die gezaaid worden zoals uien. In zo’n geval kan je overwegen om de groenbemesters wel al eerder onder te werken.

Tot wanneer je de groenbemesters precies laat staan hangt af van een aantal zaken: Wanneer komt het volggewas? Wordt deze gepoot of geplant? Wanneer heeft het volggewas stikstof nodig en welke mechanisatie heb je tot je beschikking? Bij twijfel over het moment van onderwerken, kan je de zaadleverancier van jouw mengsel om advies vragen.

Deel dit

Meer nieuws

xr:d:DAFNTwYfgeg:2,j:36310359293,t:22092607
22.10.2024

Noord-Holland gaat van 500 naar 1000 hectare bloemrijke akkers en weilanden

Melkveehouders en akkerbouwers in Noord-Holland kunnen flinke korting krijgen op bloemrijke zaadmengsels voor weilanden en akkers. De provincie investeert namelijk in de samenwerking tussen LTO...
20240912_Hulten_Werkbezoek_MarcOudenhoven_02_©RamonMangold
18.09.2024

Brabants gedeputeerde op bezoek bij 1001ha deelnemers

Op donderdag 12 september was gedeputeerde Marc Oudenhoven op werkbezoek bij tuinbouwbedrijf (Jan) Laurijsen en melkveebedrijf Nieuwelijn vof, Jack Swolfs. Twee agrariërs die momenteel gebruik...
groenbemester brabant
16.09.2024

Groenbemestermengsels en aaltjes: gaat dat samen?

Groenbemestermengsels zorgen dankzij het gevarieerde wortelstelsel voor een verbetering van nutriëntenopname en bodemstructuur ten opzichte van enkelvoudige groenbemesters. De campagne 1001ha Biodiverse Groenbemesters van Urgenda...