Wico Dieleman, projectleider biodiversiteit bij ZLTO en kenner van biodiverse groenbemestermengsels, legt uit waarom je je groenbemesters over de winter zou laten staan.
Wico Dieleman: “Vanuit ZLTO zien we duidelijk meerwaarde in de inzet van de ‘biodiverse groenbemesters’. Die voordelen zijn nog groter als het mengsel tot het voorjaar blijft staan: ‘jaarrond groen’ blijkt veel beter te zijn voor het bodemleven en de bodemkwaliteit”. Andere redenen voor het laten overwinteren van je groenbemesters zijn volgens Dieleman:
- Langere periode van stikstofopname en -overdracht;
- Minder uitspoeling bij snel verterende groenbemesters;
- Langere bescherming van bodem tegen erosie (wind en water);
- Hogere organische stofproductie;
- Langer vasthouden bodemvocht;
- Biodiversiteit: jaarrond voedsel en schuilplaats voor insecten, vogels en andere dieren.
Bij de meeste volggewassen is onderwerken in het voorjaar heel goed mogelijk. ”We merken in de praktijk dat een groeiend aantal ondernemers goede ervaringen heeft met overwinterende biodiverse groenbemesters. We merken ook dat een aantal akkerbouwers afscheid neemt van de ploeg en andere mechanisatie aanschaft voor de bewerken van de bovengrondse massa van de winter-over groenbemesters en het maken van een zaai- of pootbed. Dit is een strategische afweging, want het gaat om meerjarige investeringen.”
Ervaring leert wel dat bij ‘zwaardere kleigrond’ het een uitdaging kan zijn om een zaaibed te maken in het voorjaar, zeker bij fijnzadige gewassen die gezaaid worden zoals uien. In zo’n geval kan je overwegen om de groenbemesters wel al eerder onder te werken.
Tot wanneer je de groenbemesters precies laat staan hangt af van een aantal zaken: Wanneer komt het volggewas? Wordt deze gepoot of geplant? Wanneer heeft het volggewas stikstof nodig en welke mechanisatie heb je tot je beschikking? Bij twijfel over het moment van onderwerken, kan je de zaadleverancier van jouw mengsel om advies vragen.