Op donderdag 12 september was gedeputeerde Marc Oudenhoven op werkbezoek bij tuinbouwbedrijf (Jan) Laurijsen en melkveebedrijf Nieuwelijn vof, Jack Swolfs. Twee agrariërs die momenteel gebruik maken van zaaimengsels voor het vergroten van de biodiversiteit van hun land. Brabant betaalde al diverse keren mee aan de campagne. Sinds het begin van de campagne in 2020 staat de teller op 6.944 hectare kruidenrijk grasland in Nederland. Maar liefst 1.117 ha daarvan in Noord Brabant, verdeeld over zo’n 350 boeren. In 2023 is de campagne groenbemesters gestart. Nu, september 2024, staat de teller inmiddels op 2.110 hectare. Waarvan 120 ha in Noord Brabant door zo’n 20 boeren. Het project wordt vanuit Brabants Bodem samen met de provincie Brabant mede gefinancierd.
Werkbezoek
Tijdens het werkbezoek keek gedeputeerde Oudenhoven op welke manier de actie in de praktijk uitpakt. Hiervoor werden twee bedrijven bezocht. Tuinbouwbedrijf Laurijsen doet dit jaar voor het eerst mee aan de actie ‘Soortenrijke groenbemesters’ en heeft dus nog geen ervaring met groenbemestermengsels. Wel heeft hij eerder ervaring opgedaan met enkelvoudige groenbemesters. Melkveebedrijf Nieuwelijn vof, Jack Swolfs heeft in 2022 en 2023 meegedaan aan de actie ‘Kruidenrijk grasland’ en heeft dus wel ervaring met het gebruiken van zaaimengsels.
Melkveehouder Jack Swolfs: “Kruidenrijk grasland ging bij mij niet overal even goed, en het is fijn dat 1001ha de kans geeft om te experimenteren. In het laatste veld kreeg bijvoorbeeld de cichorei de overhand. Maar toch ben ik enthousiast over kruidenrijk grasland, want je ziet dat het bodemleven opleeft.“
Groenteteler Jan Laurijsen produceert voornamelijk prei, broccoli en peen: Ongeveer drie weken voor het bezoek had hij ingezaaid. “Dit is mijn eerste ervaring met een groenbemestermengsel. Het is prachtig opgekomen, waardoor onkruid geen plek heeft. Ik ben benieuwd wat het voor mijn volgende gewas gaat betekenen”.
Kruidenrijk grasland
Kruidenrijk grasland is niet alleen beter voor het klimaat, de biodiversiteit en de bodem, maar ook steeds populairder onder Agrariërs. De campagne ‘1001ha’ helpt agrariërs met flinke kortingen op kruidenrijk graszaad, zodat ze laagdrempelig kunnen experimenteren. Met steun van provincies, gemeenten, het ministerie van LVVN en crowdfunding is er inmiddels al voor 7.000 hectare verkocht aan ruim 1.600 veehouders. Iedere hectare kruidenrijk grasland bespaart bovendien 500 kg kunstmest en daarmee 1000 kg CO2 (voor niet-biologische boeren), biedt meer voedsel voor insecten en vogels, minder bestrijdingsmiddelen, betere waterberging en een gelijkblijvende opbrengst met meer biodiversiteit. Uit de eerste resultaten blijkt dat 77% van de boeren enthousiast is en wil doorgaan met kruidenrijke percelen.
Biodiverse groenbemesters
ZLTO-projectleider Wico Dieleman geeft aan dat steeds meer akkerbouwers hun akkers in de winter bedekt houden met gewassen. ‘En dat is goed voor zowel de bodem als het klimaat.’
Vooral soortenrijke mengsels met stikstofbindende vlinderbloemigen leveren grote voordelen op. Deze mengsels verbeteren de bodem, verhogen de biodiversiteit en zorgen voor minder behoefte aan (kunst)mest, wat leidt tot een lagere CO₂-uitstoot. Via de campagne ‘1001ha’ ontvangen akkerbouwers 40% korting op de aanschaf van dergelijke groenbemestermengsels. Inmiddels hebben 240 boeren al 1.250 hectare ingezaaid, met een besparing van 33% kunstmest en 21% dierlijke mest als resultaat.
Er is in het hele land korting via ‘1001ha Kruidenrijk grasland en Soortenrijke groenbemesters’