Akkervarken

'''Burgers zien liever varkens dan een veldspuit'''

Varkens zijn alleseters en daarmee vormen ze een goed alternatief voor het onderwerken van groenbemesters. Varkens zijn ‘kleine landbouwmachientjes’ die ingezet worden voor het schoonmaken van percelen. Willem Hempen en Claudia van der Laan vertellen over hun bedrijf Akkervarken.

”In 2015 besloten wij van onze passie ons werk te maken. Op een manier die goed is voor de dieren en past bij hun natuur. Echt een andere manier van ‘boeren’. Zo kwamen we uit op het houden van varkens op onze boerderij in het Drentse Valthermond. We houden dieren van drie verschillende rassen: de duroc, husumer en de berkshire. We hebben de gehele levensloop van onze Akkervarkens in eigen beheer, van geboorte tot aan de slacht.”

Wat doen Akkervarkens?

”Akkervarkens lopen het gehele jaar buiten. Hier doen ze nuttig werk. Ze eten onkruid met wortel en al op en creeren nieuwe open plekken in het bos of eten restanten van een oogst op. Ze doen wat een varken graag doet; wroeten in de grond. Akkervarkens kunnen ingezet worden voor het schoonmaken van percelen, wij noemen ze wel ‘kleine landbouwmachientjes’. Ze kunnen ingezet worden ter bestrijding van bijvoorbeeld aardappelopslag. Varkens zijn alleseters en dus breed inzetbaar. Ze vinden alles lekker: dus ook groenbemestermengsels.

De Akkervarkens doen wat machines en andere dieren niet kunnen; de grond omwoelen op een natuurlijke manier waardoor er ruimte vrijkomt voor amfibieën, insecten, planten en bomen. Daarnaast kunnen varkens een nuttige rol spelen bij de bestrijding van invasieve exoten zoals bijvoorbeeld de Reuzenberenklauw.”

Wat zijn de voordelen voor akkerbouwers om met Akkervarken aan de slag te gaan?

”Onze natuurlijke ‘landschap beheerders’ zorgen voor een verhoogde vruchtbaarheid van de grond en voorkomen dat onkruid gaat woekeren. Ze zorgen ervoor dat onkruiden zoals veenwortel, smeerwortel verdwijnen maar ook met knolcyperus maken ze korte metten.”

Akkerbouwer Bert-Jan de Groot heeft al drie jaar ervaring met Akkervarken, vertelt hij aan vakblad Boerderij. ”Als de wortels weg zijn, komt het onkruid niet weer. Dat werkt beter dan Roundup spuiten en het is een milieuvriendelijke en duurzame methode. En dat is ook niet onbelangrijk in het imago van de akkerbouw richting de burgers ,die veel liever varkens zien dan een veldspuit.” De afgelopen vier jaar liepen de varkens steeds op een ander perceel. ”Meestal op percelen waar de wortelonkruiddruk hoog is of waar ik uien ga zaaien, want ik wil niet dat die onderlopen met wortelonkruiden.”

Daarnaast hebben varkens het ook naar hun zin op natte percelen waardoor een niet te rooien oogst een nuttige bestemming krijgt. Het werken met Akkervarkens kost volgens De Groot weinig werk. ”De medewerkers van Akkervarken regelen de afrastering, schuilhutten en logistiek.”

Claudia: ”Door het inzetten van de varkens op het land beperk je de uitstoot en het gebruik van fossiele brandstof en behoud je de natuurlijke bodemstructuur. Bovendien is het machtig mooi om te zien, een akker vol Akkervarkens. De dieren trekken veel bekijks en brengen boer en burger met elkaar in contact.”

Akkervarkens huren voor jouw bedrijf? Neem contact op met Willem en Claudia via https://www.akkervarken.nl/.

Over de boerderij

Contactpersoon

Willem Hempen en Claudia van der Laan

Soort bedrijf

Plaats

Valthermond