Noord-Holland gaat van 500 naar 1000 hectare bloemrijke akkers en weilanden

Noord-Holland helpt boeren met stikstofreductie en biodiversiteit via 1001ha

Melkveehouders en akkerbouwers in Noord-Holland kunnen flinke korting krijgen op bloemrijke zaadmengsels voor weilanden en akkers. De provincie investeert namelijk in de samenwerking tussen LTO en Urgenda en ondersteunt de campagne 1001ha voor melkvee en akkerbouw. Deze campagne helpt boeren om duurdere maar biodiverse zaadmengsels met kruiden en vlinderbloemigen in te zaaien. Vooral de vlinderbloemigen zoals klavers zijn belangrijk want ze leggen stikstof vast waardoor kunstmest en CO2 kan worden bespaard. De campagne zorgde al voor 500 bloemrijke akkers en weilanden, en dat aantal wordt nu verdubbeld.

Het is de tweede keer dat provincie Noord-Holland bijdraagt aan de campagne. De afgelopen 3 jaar hebben al 112 Noord-Hollandse melkveehouders en 29 akkerbouwers meegedaan en samen 350 hectare kruidenrijk grasland en 145 hectare biodiverse akkers ingezaaid.

Kruidenrijk grasland voor veehouders

De provincie trekt flink de portemonnee en daardoor kunnen zo’n 60 veehouders in Noord-Holland kruidenrijk graszaad met korting bestellen. Door de actie komen er in de provincie volgend jaar meer dan 170 hectare kruidenrijke weilanden bij. Veel Noord-Hollandse gemeenten betalen ook mee met de campagne voor melkveehouders: in die regio’s wordt de korting uitgebreid van 3 naar 6 hectare per boer.  

Elke hectare kruidenrijk scheelt 500 kg kunstmest en 1000 kg CO2 vergeleken met ‘gewoon’ gras. Bovendien wordt de bodem gezonder en bieden de bloemen en kruiden meer voedsel voor insecten en daarmee ook voor vogels.

Biodiverse groenbemestermengsels voor akkerbouwers

Noord-Hollandse akkerbouwers krijgen korting op 5 hectare biodiverse groenbemestermengsels. Groenbemesters of vanggewassen worden na de oogst ingezaaid om de bodem te beschermen en actief te houden tot de vervolgteelt het jaar erop. Mengsels met vlinderbloemigen leggen ook nog eens stikstof vast waardoor geen kunstmest nodig is bij het inzaaien, en minder kunstmest bij de vervolgteelt. Uit een recente enquête onder 200 deelnemende akkerbouwers blijkt dat zij zo’n 30% kunstmest besparen, en dat is een grote winst voor klimaat en bodemgezondheid. Door de bijdrage zullen 70 akkerbouwers kunnen meedoen, voor gezamenlijk 350 hectare aan kruidenrijke akkers.

Nieuw: 1001ha bomen

Deze winter krijgen boeren in het hele land voor het eerst ook korting op bomenpakketten voor groenere erven, voedselhagen voor koeien of windsingels. En korting op advies door een agroforestry adviseur. Er zijn veel regionale en landelijke subsidies voor bomen, maar die zijn vaak ingewikkeld. Bovendien weten boeren vaak niet of ze wel bomen mogen planten op hun percelen. Urgenda hoopt met de actie een versnelling in te zetten. Door een grote bijdrage van de donateurs van Urgenda is er in het hele land korting.  

Deel dit

Meer nieuws

foto sjaak bil
24.09.2024

Laat je (biodiverse) groenbemester overwinteren

Wico Dieleman, projectleider biodiversiteit bij ZLTO en kenner van biodiverse groenbemestermengsels, legt uit waarom je je groenbemesters over de winter zou laten staan.
20240912_Hulten_Werkbezoek_MarcOudenhoven_02_©RamonMangold
18.09.2024

Brabants gedeputeerde op bezoek bij 1001ha deelnemers

Op donderdag 12 september was gedeputeerde Marc Oudenhoven op werkbezoek bij tuinbouwbedrijf (Jan) Laurijsen en melkveebedrijf Nieuwelijn vof, Jack Swolfs. Twee agrariërs die momenteel gebruik...
groenbemester brabant
16.09.2024

Groenbemestermengsels en aaltjes: gaat dat samen?

Groenbemestermengsels zorgen dankzij het gevarieerde wortelstelsel voor een verbetering van nutriëntenopname en bodemstructuur ten opzichte van enkelvoudige groenbemesters. De campagne 1001ha Biodiverse Groenbemesters van Urgenda...